Af Lene Floris, formand for bestyrelsen i Holbæk Art
Efter et par måneder som formand for Holbæk Art, hvor jeg har fået god introduktion af tidligere formand Henrik Møller og den øvrige bestyrelse, er tiden nu inde til at kigge frem mod den næste store event i 2020.
I november holdt bestyrelsen det første møde efter formandsskiftet, og en række nøglepersoner var indkaldt til en drøftelse af visioner og organisatoriske mål for fremtiden. Helt overordnet er der bred enighed om, at det er vigtigt, at vi bygger videre på erfaringer, og de mange flotte resultater, der er opnået hidtil.
Demokratisk ”museum” uden vægge og med fri adgang til samtidskunst
Set fra min stol er de anbefalinger fra 4 kulturpersonligheder, som Holbæk Art fik med på vejen i 2014-16, stadig inspirerende og rammer plet i forhold til vores ønskedrømme. Jens Erik Sørensen, tidligere direktør for Aros, kaldte Holbæk Art for Danmarks mest demokratiske museum med gratis adgang og åbent for unge som ældre, åbent alle døgnets 24 timer. I stedet for at bruge penge på mursten og nybyggeri anvender Holbæk Art byens vægge og rum som permanent udstillingssted. Og som kunstneren John Kørner formulerede det, så giver den frie adgang til værkerne en direkte og uafgrænset dialog mellem borger og samtidskunsten, ”både på borgerens - men også på kunstens præmis – for værkerne er allestedsnærværende og taler til en, om man vil det eller ej”. Direktøren for Statens Museum Kunst, Mikkel Bogh og tidligere rektor for Det kongelige Danske Kunstakademi Sanne Kofoed Olsen har hver især lagt vægt på den særlige konstellation af professionalisme og lokal entusiasme, der mødes i det særlige udstillingsformat som Holbæk Art udgør. Jeg kan kun tilslutte mig de fire anbefalingers indhold og vil blot tilføje, at Holbæk Art skal være endnu mere kendt og elsket af Holbæks borgere og skal fortsætte på det høje faglige kunstneriske niveau. Vi skal formidle og synliggøre den eksisterende kunst og skabe ny kunst i byens rum.
Børn og unge - og byens borgere og gæster
Vi vil arbejde med at målrette vores aktiviteter i forhold til alle kommunens borgere, herunder børn og unge i projektet Young Art og på andre måder, gerne i nye undervisningssammenhænge og måske i nye boligområder. Kan vi fx etablere en gruppe af unge ambassadør?
Også de mange (kultur)turister, der besøger Holbæk, hvad enten de er på sommerhusferie i Odsherred eller kommer rejsende til byen med Holbæk Art for øje, vil vi forsøge at henvende os til. Der er grund til at udbrede det gode budskab om den tilgængelige samtidskunst til mange flere.
I den kommende tid ajourfører vi Holbæk Arts vedtægter, og gennemgår forskellige administrative opgaver, så vi er klar til at præsentere den nye kurator, tidsplan, kommende aktiviteter, strategi for fundraising, partnerskaber og kommunikation straks i det nye år. Vi inviterer i første kvartal til en oplysende og hyggelig aften for sponsorer, interessenter og frivillige på Kunsthøjskolen i Holbæk. Mere information følger.
Vi glæder os til, at Holbæk Art også i fremtiden kan bidrage til at brande Holbæk som en kulturby – sammen alle de øvrige kulturaktører i kommunen og regionen.
Til slut et par ord om mig selv og mit hidtidige virke
Jeg har i over 25 år haft æren og fornøjelsen af at stå i spidsen for forskellige selvejende, statslige og kommunale museer og kulturinstitutioner. I 11 år var jeg leder af Holbæk Museum, den kulturhistoriske vidensbank i Holbæk Kommune, og siden var jeg vicedirektør på Nationalmuseet med ansvar for forskningen og formidlingen og de mange afdelinger ude i landet i næsten 7 år. Senest var jeg museumsdirektør i Københavns Kommune. Her skabte jeg sammen med dygtige ledere og medarbejdere enheden ”Historie & Kunst” som består af Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv, Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og det nyskabende historiske Makerspace Storm20. I min tid som direktør har samarbejdet med forskellige fonde og Københavns Kommune skabt finansiering af flere meget store projekter (i alt ca 300 millioner kr.) Jeg fik også i København udbygget mit faglige netværk via samtidskunsten i Nikolaj Kunsthal og udviklingen af Thorvaldsens Museum, som er Danmarks ældste kunstmuseum.
I Holbæk Art får vi brug for en fortsat god dialog med omverdenen: via kurator med kunstnerne, med frivillige og sponsorer og særligt vil jeg selv sammen med den øvrige bestyrelse arbejde med fonde og offentlige myndigheder, for at økonomien til nye værker og drift kan tilvejebringes. Vi kan være særligt stolte over den særlige kombination her i Holbæk, hvor erhvervsliv, offentlige midler og fonde spiller sammen – og hvor frivillige og professionelle mødes i samarbejde.
På den mere formelle bane: Min uddannelsesmæssige baggrund er en magistergrad i europæisk etnologi fra Københavns Universitet samt en master i offentlig ledelse fra CBS. Desuden har jeg modtaget diverse kulturpriser og er Ridder af Dannebrog. Jeg er/har været medlem af mange bestyrelser, bla. stod jeg i 2005 i spidsen for dannelsen af de danske museers samlede interesseorganisation, ODM, og var dens første formand til 2008. Så jeg er vant til og glad for at yde en indsats i fællesskabets tjeneste.
Efter at have boet i København i tre år er vi flyttet tilbage til vores dejlige Bedre Byggeskik-hus i Holbæk, hvor jeg i efteråret 2018 har etableret min egen virksomhed som selvstændig rådgiver i forandringsprocesser og fundraising især inden for kultursektoren. Jeg er desuden foredragsholder og forfatter til bøger og artikler bl.a. om ledelse og bygnings- og havekultur, se også www.lenefloris.dk
Jeg frem til det fortsatte arbejde for og med Holbæk Art sammen med frivillige, sponsorer, kurator og kunstnere og alle andre interessenter og sponsorer.
På gensyn på gaden, i byen, på Facebook og ved arrangementer!
Venlig hilsen og rigtig glædelig jul!
Lene Floris